2013. december 22., vasárnap

Gyermekkori karácsony



Gyermekkori karácsony

Csendesen fekszem, nem jön álom a szememre. Gyermekkori emlékek, a gondolatok  kavarognak  bennem. Érzem anyukám érintését, hallom kedves simogató, szerető hangját. Arca, mosolya előttem.
Azon a gyermekkori karácsonyon eljött szívünkbe az öröm, a szeretet. Angyalok ölelték szívünket, öleltek bennünket.

A korán érkezett tél fehér hólepelt borított a tájra. Az ezerhangú szél fázósan, fagyosan sírt kint a ház körül. Arcunkat az ablaküveghez nyomva néztük a hópelyhek vidám táncát. Amint az üveghez értek, cseppként gurultak tova. Játékosan követtük kis ujjunkkal útjukat. Duruzsolt a vaskályha,  a szoba sarkában ontotta melegét a kemence. A táncoló tűz fénye bevilágította a szobát. Kakukkos óra mutatta az időt. Lassan, kimérten ketyegett és kakukkolva jelezte az óra múlását.

Karácsony délutánján a szomszédunkban élő csángó család nagyobb gyerekei átjöttek hozzánk, míg a szüleik feldíszítették a fenyőfát és a fa alá becsempészték a gyerekek karácsonyi ajándékát. Én már nagyobb voltam, így a fa díszítésében is részt vettem. Színes papírokból díszeket készítettünk öcsémmel, - papír füzéreket ragasztottunk. De az ajándékokat a Jézuskának véltük.

Varázslatos, gyönyörű volt az este. Csillogó szemmel néztük a fát. Gyertyák gyúltak a plafonig érő fa alatt. A gyertyák fénye sokszorosan visszatükrözte szemünkben az örömöt. Csillagszóró rudacskák szórták ragyogó szikráikat. Csodálattal néztük az apukám készítette szánkót, a Jézuskától kapott rongybabát, mesekönyvet, búgócsigát, öcsém kapta építőkockát, labdát - a diót, az almát. Hiszen a mi gyerekkorunkban mindez csoda volt.
Majszoltuk a mézest és a habcsókot. Friss kalács illata  szállt a kemencéből felénk, keveredve a töltött káposzta és a fenyő illatával. Ma is orromban érzem ezeket az illatokat, a nagymamám készítette mákosguba illatával együtt.
Kis szíveinket a szeretet melengette.
A szobát ellepték az árnyak, csak a kemence és a kályha tüze világított.  Az arany fény meleg érzést vetített a falakra. A szülők beszélgettek, mesélgettek - halk zene szólt a rádióból. Mi, gyerekek nagy élvezettel hallgattuk a történeteiket, mélyeket, nagyokat pislogva a fáradtságtól, a napi izgalmak után.
Mikor anyukám felkapcsolta a villanyt, - jelezve, itt a fekvés ideje, - magunkhoz ölelve ajándékainkat – azzal együtt indultunk az ágyba.

Tündérmesék – megszépítenek mindent, az emlékek távlatában. A szavak muzsikálnak és az érzések ennyi év után is valami melengető, csodálatos lágysággal, mégis mély szomorúsággal töltenek el.
Érzelmi melegség a szívemben. Könnyeim folynak – így ringatnak álomba az emlékezésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése