2013. december 31., kedd

Búcsú(s)zó



Búcsú(s)zó
Drága Barátaim!

Karácsony után olyan gyorsan telnek a napok - az évnek is vége. Remélhetőleg, a sok rossz nem marad meg, csak az elmúlt emlékei, az elszálló pillanatok, a remény az elkövetkezendőben. A hulló pelyhek mögött az élet körvonalai rajzolódnak ki bennünk. Csendes szomorúság és béke érzése. Szívünk tele fénnyel és melegséggel.

Elmúlt karácsony és ismét egy búcsúra készülünk!
Eltelt egy év, egy évtizednek is vége ezzel az évvel. Ilyenkor ígéreteket, fogadalmakat teszünk a következő évre, összegezzük az elmúlt évet. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy bizony szomorúság, bánat, bajok akadtak bőven az óesztendőben – szeretett kis országunk életében, a családok életében – és bizony, személy szerint nekem is kijutott sok minden.
Sokszor oly igazságtalan a világ! Úgy érezzük, tartozunk valahova, de rá kell döbbennünk, hogy ez a világ csakis az anyagiakról szól. Barátok? – össze tartozó társaságok? – léteznek vajon a szó nemesebbik értelmében? Hisz másról sem szólnak, csakis a pénzről. Ahol semmi nem számít, ahol az ember semmit nem számít csak addig, amíg érdeket találnak benne, amíg anyagiakkal tud segíteni. Hogy az ember mindezek mögött hova is tűnik – érdektelen. Jól tudom, az élet rugóit a pénz működteti, mozgatja. Mégis elkeserítő dolgok ezek. Hogy csúszol-mászol; dolgozol – fetrengve, lázasan, betegen, hogy a szeretetet átadhasd azoknak, akik a világot jelentik neked. Mindezért mit kapsz?  Kirekesztenek, átkoznak, mocskolódnak veled, és szeretnének a föld színéről is lesöpörni, eltűntetni. Próbálsz  mindenkihez szeretettel fordulni – az irodalom segítségével, politikai és vallási hovatartozás nélkül.
Elgondolkodtam már azon, vajon ezek az emberek hogy élhetnek, miért élnek így? Mindez irigység? – vagy valóban vétkezünk ellenük? – de vajon mit, miért? Talán eleve csak azért, mert vagyunk? Valahol mindannyian kezdtük: nem születtünk költőfejedelemnek, de olykor jól esne – fáradt lelkünknek – a tisztelet.
Amit soha nem vehetnek el tőled: a szereteted és a tudásodat, - amit talán soha nem fitogtatsz mások előtt, hiszen annak sincs értelme már.

Fáj a szívem. Sokszor kegyetlenül fáj a szívem. Sokszor erős fájdalmakkal, nagy akaraterővel, láztól gyötörten teszem a dolgom, hisz tudom, várnak rám a Barátaim, az én  drága Olvasóim.
Azt írtam tavaly: „Ha kívülről nézünk egy nyitott ablakon vagy ajtón, soha nem láthatunk annyit, mint a bent élők.” Most is ezt vallom. Mindenki saját életének kovácsa. Mégis, egy kis odafigyeléssel, szeretettel szebbé tehetjük egymás pillanatait. Ha nem is anyagi segítséget, de lelki támaszt nyújtva a bánatban, a szomorúságban

Igen, kemény, kegyetlen volt ez az év – nekem is, mint sokunknak. De hiszem, és remélem, hogy azért a rosszak mellett történtek szép, csodálatos dolgok is, örömteli napok is az életünkben.
Én hálát adok a Sorsnak sok mindenért:
Köszönöm drága Kincsem, - hogy vagy nekem, hogy ismerhetlek, hogy magamhoz ölelhettelek;
hogy az igazi barátok velem voltak, velem vannak és mellettem álltak a bajban és az örömben is;
hogy a természet ebben az évben is adta csodáit /ha olykor gonoszkodott is velünk/;
hogy a betegségemből kikapaszkodhattam, fel tudtam állni és Veletek lehetek;
és nem utolsó sorban  nagy öröm számomra, hogy megjelenhetett egy versválogatásom.

Szeretném Mindannyiótoknak megköszönni azt a szeretetet, amit kapok Tőletek, amelynek sugara nap mint nap melengeti lelkemet, ami erőt ad a keserűségek után, hogy emelt fővel, újult erővel folytathassam utamat. Köszönöm azt a sok szép verset, írást, amivel megjutalmaztok, amit olvashattunk és olvashatunk. Köszönöm, hogy velem vagytok és ha erőm, egészségem engedi – szeretetettel várlak ezután is Benneteket.

Mit is kívánjak Számotokra és a magunk számára az elkövetkezendő új évre?
*
Adjon az Isten áldást, békességet,
hogy ne éhezzél, friss kenyeret,
hogy ne szomjazzál, éltető vizet,
ha meleged van, hűs árnyékot,
télire meleg ruhát, meleg otthont,
baj, betegség elkerülje házad,
legyen veled szerető, hű társad,
Szívetekben, lelketekben szeretetet
Így kívánok
MINDENKINEK
egy
BOLDOGABB, ÁLDOTT ÚJ ÉVET!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése