2013. december 11., szerda

Decemberi szeretetsugarak



Decemberi szeretetsugarak

Az év utolsó hónapja, mégis mindannyian nagyon várjuk. Újra itt a tél. Ha hideg is a hónap, - a szeretet hónapjában – szíveket melengető. Hideg, párás, ködös reggelek. Hó, zúzmara lepi be a fákat, a bokrokat, az utakat. Jótékony hó bunda alatt, vagy a keményre fagyott földben pihennek az Élet kincsei, a természet gyöngyei. Ködfátyolos szemű decemberben varjak kopognak a fagyos földeken. Deres az égalj, üveges szemmel takarja a Napot. Fázik, didereg a természet. A bokrokon, a kopasz ágakon dideregve kis madarak csivitelnek. A verebek éktelen lármával csiripelnek a zúzmarás ágakon. Puha fehérség ül a rétre, a mezőre, - a szürke felhők alatt. A patakon hideg fodrokat vet a szél, jéghártya a tó vizén - a fűzfák is kopáran állnak, fehér dér hinti be a tájat. Tétovázó kis pelyhek megsűrűsödnek. A fagyos szél hárfadallamokat suttog az ágak közt. Homályos, kopott az alkonyi Nap.
Csendes óráinkon kifelé nézünk az ablakon – a párás üvegre virágképeket rajzolva. Puhán szállingózik a hó, fehérré varázsolja a világot. Hulló hópihék, - süppedő, puha hó paplan. Téli bundába öltözik a Világ.
Gyerekek csúszkálnak a befagyott vizeken, hógolyók szállnak nevetve, hóembert építenek a kertekben, a tereken. Ezüstösen csillámlik a hó. Téli álom jár, a csillagok is ünnepiesen sziporkáznak
Az ünnepek, a meghittség hónapja. Melódiák zengnek a dobogó szívekben, - fehéren, - halkan, - melengetően simogatják lelkünket. Sok az ünnepelt névnap, a gyerekek izgatottan várják a Mikulást - sok ajándékkal, persze egy kis virgáccsal is. Az otthon melege jótékonyan, finoman ölel, egy csésze, kellemes aromájú forró teával, a friss kalács ízével, illatával.
Adventi fények csillognak a szemünkben. A szeretet angyalai szállnak, a lelkek kristálytisztaságában, - az új csodák születésében. A harangszó tompán zeng a légben. Ünnep – a szeretet ünnepe – Karácsony. Készülünk a Megváltó – születésnapjára. A mennyország is a földre száll. Tündérek kopogtatnak be az ablakokon. Kandallók tüze melenget, finom illatok szállnak. Fények gyúlnak mindenhol, - fényfüzérek a fákon, - a kirakatokban. A készülődés szerető izgalma bennünk, - a meghitt esték hangulata. Ragyognak a csillagok a kristályos égbolton. A hónap végén búcsúztatjuk az óévet – és Szilveszterkor köszöntjük az újat.
Lelkünkben, szívünkben fénybe borul minden. A hópelyhek táncában, a csend dallamaiban, - a szeretetben, - a szeretetsugarak melengető fényében.
*
a bokrok, a fák ülnek a hó alatt,
a tücsök most a mennyei réten citerál
A fagy csípi pirosra a fázó arcokat,
hideg, csípős szél rázza a fákat,
a kopár ágak közt süvölt, jajgat,
A horizonton sötét felhők sodródnak,
könnyedén, légies hópihék táncolnak
átölel, ringat a meghitt ünnepekben,
pihenőre tér a természet: decemberben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése