2013. szeptember 18., szerda

Április - Tavaszillat



Április - Tavaszillat

Bolond nappal kezdődik e hónap.
Az éjszakák még dideregnek. A hajnali pír színesre festi az égboltot. Madarak zengik ébresztő dalaikat. Az áprilisi reggelekben friss, tavaszi illatok lengedeznek. Az égi óceán kéklően virít. Fényes sugarak mosolyognak, vagy zokog az ég, s a felhőszemekből szitál az éltető, szomjoltó eső. Zöld bársonylepel borítja a kerteket, hullámzó zöld selymes a rét, a mező – nyújtóznak a napsugarak felé. Ébredeznek a fák, susognak, beszélgetnek az ágak; hajladoznak a simogató, friss fuvallatban. Az ágak összebújnak, a rügyek duzzadnak, kifeslenek. Fodros felhők úsznak felettünk. A szél borzolja a vizeket. A természet neszei felerősödnek. A tavaszi szél susog a nádasban. A tó vizének fodrai rezegnek. Az életet adó napsugarak tündökölnek. A gólyák békát lesnek a vizeken. Az áprilisi eső tócsáiban a nyár képeit láthatjuk. Az esőcseppek erdejében a napfény szivárványba öltözik.
Hamvas ibolya illata száll, aranyeső virágocskái aranylanak a ragyogó sugárban, szirmait friss szellő simogatja. Bogarak takaróznak kedves kis pillangóvirágaikkal.
A fák, a gyümölcsfák, a bokrok  fehér és rózsaszín virágruhába öltöznek, így köszöntik a tavaszt, balzsamos ágaikkal. A rét és mező virágain apró kis méhek zümmögnek. A selymes szélben vitorlát bontó felhőcskék szállnak, mint a vidáman röpdöső madarak. Dongó dong a színes szirmokon. Fényes sugarak hullnak az égből. Színorgia! Szivárványszínű szárnyaikon pillangók libegve járják kecses táncukat. Bíborpalástot terít ránk a naplemente. A horizont színes fénycsokor. Hídként köti össze a  földdel az égboltot. Este enyhe szellő simogat. Ezüstös udvarában feljön a Hold - körötte sziporkázó csillagok sokasága.
*
E hónap igazi tavaszünnepe a Húsvét, a Feltámadás ünnepe. A tavaszi napban gyertyák fénye ragyog. Harangok zúgnak a körmenetet kísérve.
*
Lásd meg, hogy mennyi szépséget rejt a természet ébredését hirdető, a tavaszi réten bódító, illatába burkolózó április.
*
Záporoznak a napsugarak
A vizek visszatükrözik a fényt
Szemünk öleli a messzeséget
Tavasz illatát hozza a szél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése