2018. április 21., szombat

Fájó emlék


Az emlékezés arany-sárga rózsái
Fájó emlék

„Emlékszel? Május volt, kéklett a tó, mosoly volt minden, mint szemedben,
azóta ősz lett. A tópart ködös, azóta én is komor, néma lettem”
(Antalfy István)

Szeptember vége – de minderre csak a víz felől fújó friss szél emlékeztet. Ragyogó kékségű a horizont. Arany sugárszálakat lövell a Nap, a vízen ezer szilánkra törve. Gyönyörű látvány.                                                A naplemente bíborra festette a felhőfoszlányokat és az égboltot. Ezután rövid időn belül leszállt az este. Csillaglámpások gyúltak a Tejúton, a víztükör visszatükrözte sziporkázó fényüket. Duruzsoltak az esti neszek, csak az ő belső világa vált oly csendessé. Úgy érezte, megszakad a szíve a fájdalomtól. Mégis el kellett jönnie. Emlékezni és Kedvesét köszönteni születésnapján.
A klubhajó esti fényekben ragyogott. A vízi sport szerelmeseinek szállás és étteremként működő (lélek)hajót a part menti hullámok ringatták. Ablakai a vízre néztek. Lágy zene szárnyalt az éterben. A máskor oly kedves dallamok szívét erős bilincsbe szorították. Most nem is a szórakozásra gondolt.
Fáradt léptekkel ballagott szobájába és az ablakon át a vizet nézve – szomorúan, könnyes szemmel emlékezett. Az éjszakában távolról hallotta a csobbanásokat. Időnként szárnycsapások surrogtak a víz felett. Gondolataiban újra élte azokat az estéket, amikor szívét megérintette a csoda – amikor megismerkedtek.

Május volt. Béci péntek délután érkezett meg a hétvégi programra. Elfoglalta szobáját, kicsomagolta holmiját és kiment a partra. Végigjárta a kedves, ismerős helyeit, hiszen már harmadik éve visszatérően részt vett ezeken a vízi hétvégeken.
Azután a vacsorához készülve – ment az étterembe, ahol már kellemes zene szólt. Pincérek siettek a vendégek kiszolgálására.
Az egyik asztalnál fiatal nő ült – egyedül. Odament hozzá és megkérdezte, csatlakozhat e.
A vacsora kellemesen telt. Udvarias beszélgetést folytattak, majd táncoltak is az andalító melódiákra.
Éjfél után tért szobájába, kissé fáradtan, hiszen régen elkezdődött a napja. Pillanatok alatt mély, egészséges álomba merült.
Másnap csodálatos reggelre ébredtek. A reggeli után ismertették a napi programot, amelyben a vendégek nekik tetszően vehettek részt. Evezés, úszás, napozás, csónaktúra is szerepelt a programban, de többen kirándultak a környéken. Az egész napot Ilkával töltötte - nagyon kellemesen. Késő délután értek vissza a hajóhoz, bizony, kissé fáradtan.
Rövid pihenés után az étteremben találkoztak – a vacsorához és az esti programhoz készülve. A partszakaszon tábortűz fénye lobbant. Párok kéz a kézben üldögéltek, italt vagy kávét kortyolgattak. Beszélgettek, meséltek, nevetgéltek., és a zene andalító, lágy ritmusára ringtak. A fény sejtelmesen vibrált az arcokon. A vörösen izzó fények szemükben aranylóan táncoltak. Az izzó fahasábok pislákoló lánggal hamvadtak el, amikor ők is kéz a kézben sétára indultak a parton. Nyugalom, békesség töltötte el őket. Teljesen belefeledkeztek a hullámzó, ragyogó fényű víz látványába, amelyben visszatükröződtek a csillagok. Selymes szellő simogatta arcukat. A felhőfoszlányok közül az ezüst Hold mosolyogva kacsintott a szerelmesekre. Az égbolt sötétbársony lepelként borult föléjük. Föld és ég összeölelkezett, ahogy átölelték egymást és talán ennek a hangulatnak tudhatóan - első csókuk megtörtént.
A hétvégi weekend vasárnap délelőtt véget ért. Béci számára nem indult fényesen a nap. Fáradt volt és a tegnapi csodálatos este után bizony zaklatottan telt az éjszakája. Érzésviharok törtek rá. A férfi elvált volt. Szerelmi csalódása után nehezen talált magára. Mindig is problémát okozott túl romantikus lelke.
A lánnyal még egyet eveztek és elbúcsúztak egymástól. Kora este ért haza kis lakásába.

A hétfővel elkezdődtek a dolgos hétköznapok. Az idő úgy rohant. Mindez már másfél éve történt. Ismeretségük romantikus kapcsolattá, szerelemmé mélyült. Minden szabadidejüket együtt töltötték. Ezeken a programokon is együtt vettek részt, hiszen mindkettőjüknek a víz, a napfény volt a szerelme. Ilka 26-ik születésnapját is itt ünnepelték tavaly szeptemberben. Kedvenc virágaival – 26 szál aranysárga rózsával lepte őt meg.
Csodálatos volt ez a másfél év, amit együtt töltöttek el. Már a jövőjüket tervezgették – a közös jövőt. A férfinek márciusban volt a születésnapja. Meglepetésként – eljegyzési gyűrűket vett. Azon a szombaton a lányt várta – ünnepi vacsorával.
Ilka vidékről autózott haza, hogy Kedvesével töltse ezt a hétvégét is. Születésnapi ajándékot vásárolt és arra gondolt, milyen kellemesen fogják eltölteni az időt. Szerelmes volt. A férfi pillanatonként lopta magát a szívébe.
A férfi nyugtalan volt. Hogy miért? – nem tudta magának megmagyarázni. A Tv-ben pörgő mozgalmas filmre sem tudott igazán figyelni. Gondolataiból a telefon rikoltozása riasztotta fel. Fel sem fogta a szavak értelmét, amit a telefon másik végén lévő férfihang mondott.
„Egy kamion ... azonnal meghalt ...”
Az eltelt hónapokat zavarosan élte meg. Másfél éve! Akkor ismerkedtek meg  - tavaly májusban.

... És most újra itt van! Elhozta kedvenc virágait, az ő szerető sárga rózsáit – Szerelmének!
Magához ölelte a 27 szál aranyló, sárga rózsát – kilépett szobájából, a hajóról és elsétált a parton oda, ahol az első csók történt.
Beledobta az aranyló, sárga rózsákat a vízbe. A feltámadó, szeptemberi, esti szélben, a hullámok hátán elindultak a szerelem-rózsák az emlékezés útján. Könnyes szemmel nézte amint viszi a víz boldogságát, a csobbanások első csókjuk emlékét őrizve.

„A szomorúság olyan fal, amely elválaszt két kertet”
/Kahlil Gibran/

Az ő közös kertjükben már csak az emlékezés virágai úsznak a hullámokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése