2018. augusztus 22., szerda

Nyár vég


Nyár vég

Nyár vége felé csendesedik a természet, szenderednek az erdők, s mezők. Vége a betakarításoknak, lekaszálják a rétet, a mezőket. A reggelek párásak, harmatosak, már olykor ködöt hullajtanak.  A madarak is csendesebbé válnak: másként szól az énekük.
Ha az időjárás kedvező, még zeng a tücsökszerenád – akár októberig is.
A tópartok még zengnek, a költöző madarak viszont már útra keltek. A vizek fölött köröz egy-egy madár, majd hirtelen lecsap a menekülő pocokra, a nádas mélyéből brekegő békára.
A város széli tanyák elcsendesednek. A galambok párosan kerengnek és ha kellemes az idő, szerelmesen évődnek párjukkal – üldögélve a tetőkön.
A rigók csivitelve ugrabugrálnak a kertekben, magokat, bogarakat szedegetve.
Vadabbak a szelek. Csípősen marják az arcokat a hajnalokban, a reggelekben. Végigsöpör a mezőn, sodorva magával a letört ágakat, elszáradt leveleket.
Meghallgattad már a rigók lármáját ha veszélyt érez? Főleg a cicákat riasztaná sikoltozásával.
A hajnalok párásak, köd ül a kert fölött, a mezőkön. Hidegen lebeg párás illatával, míg a kelő Nap sugarai felszárítják, fellebbentik elpárologtatva a felhők között.
A fák az erdőben titokzatosan susognak, surranó madárszárnyak, az akácok között a bodros égbolt felé.
A nappal meleg, az alkony színei ragyogóvá varázsolják a horizontot. Az esték csillagszikrákat terítenek az égbolton, bársonytakarót vonva fölénk, a holdfény ezüst fényében, az álmokkal ölelő nyárvégi éjszakákban elcsendesedve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése