2015. január 5., hétfő

Januári anzix



Januári anzix

A fákon virágzik a zúzmara,
álmodó csend lapul a kert felett
Szürke palást terül fölénk,
ünnepies a januári csend
*
Januárba léptünk! Elbúcsúztunk az óévtől és januárral az újesztendőt is köszöntjük. Suttog a természet, a tájra, a városra nehéz csend borul. A szél dideregve fújja énekét. Deresek, jegesek a hajnalok, zúzmarások a bokrok, a fák. Sötétek, homályosak a reggelek, és a didergő napokban néha csillan csak ki a napsugár, hidegen simítva végig rajtunk.
A szürke felhőkből fehér hópihék szállingóznak, mint a tél apró kis pillangói, hogy legyen oltalmazó takarója az ősszel elvetett növényeknek, gabonának, a hóvirágnak, az árva, lombtalan ágaknak, fáknak, bokroknak. Köd ereszkedik le, belepve a tájat. A kertekben, a mezőn, réten fehérlik a hó. Hideg, nyirkos pára leng, körbeveszi szívünket. Kietlen, szomorú, szinte mozdulatlan a fagyott, téli táj. Hófödte háztetők, didergő madárkák csivitelnek az etetők körül, mígnem az erőtlen téli napsugár léket üt a januári fagyban. A nappalok már egy tyúklépéssel hosszabbodnak. Csípős, hideg szél, fújja a kert kopasz bokrait, végigsöpörve mindenen, hogy akadály után visszafordulva beleorgonáljon, s felkapva sodorja tova a havat. Az utcákon az arcokba vágva, hótorlaszokat rakva a széljárta területre. A hajladozó öreg fák kapaszkodnak a fagyos földbe.
A lámpák fényét messze viszi a hófödte táj a dermesztően hideg, szikrázó, - faggyal telt estéken, éjszakákban. Alszanak a csillagok, a Hold is hidegen reszket.
A január bontja a karácsonyfákat.
A hó alatt még álmodik a természet, alussza pihentető álmát, hogy felkészüljön az új Kikelet ébredésére. Elszállnak a varjak és talán hamarosan tavaszt hoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése