2014. december 16., kedd

Ünnep előtt ...



Ünnep előtt ...


December eleje. Már a hónap elejétől megkezdjük a takarítást, rendezgetünk, csinosítjuk otthonainkat. Közeleg karácsony, a világ legszebb ünnepe. Azt mondják, - a szeretetet nem lehet fokozni, mégis az ünnepi készülődés mélyen a szívünkig hatol.

Megérkezett a tél. Sűrű ködös pára, fehér zúzmara telepedik a fákra, a házak köré, - lepi a kertet, a parkokat. Békés tél eleji idő. Az ünnep előtt olyan hosszúnak tűnik a tél. Nyomasztóan hat rám és mintha soha véget nem érne. Szomorúvá tesz, de a készülődés  feldobja a hangulatomat.

A város főterén már áll a fenyőfa, ragyogó fényben pompázva. A kirakatokban millió fénybogár villog. Nagy izgalommal készülünk mindannyian az ünnepre. Tervezgetünk, ajándékokat válogatunk, vásárolunk.

Az alkony palástja oly hirtelen borul ránk. A házak csillagszemei gyúlnak, míg nagy pelyhekben hull a hó, fehér leplet borítva a kertekre. Gyertyák fénye ragyog az ablakokban. Meleg illatok és fények játszanak a szürkületben.

Miért van az, hogy ezek a pillanatok az emlékeket is oly közelivé hozzák.

Az éjszakákban, a csillagos égbolt alatt angyalok röpködnek, a szívekbe csomagolva az ünnep ajándékait, a szeretet fényét. Didergően, hidegen szikráznak a csillagok, a Hold is ezüstös hamissággal kacsint a világra. Emlékek szárnyalnak a régi karácsonyokról, ölelve melegen a lelkeket. Puhán terülnek szét az árnyak, csendesen oson az ablakon túli világ. Páragyöngyök gurulnak az ablaküvegen. Bársony csend ölel át mindent, és mindenkit. Álmos pára ül a házak, a kertek fölött.

Ünnepre készülnek a szerető szívek, égen és földön a szerető lelkek.

Az emlékezés, a szeretet lángja bennünk van – mindannyiunkban, magunkban.

Hamarosan itt van karácsony!

*

A fákon virágzik a zúzmara

Álmodó csend lapul a kert felett

Szürke palást terül fölénk

Ünnepies, angyalszőtte a csend

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése