2014. december 23., kedd

Karácsonyi üzenet



Karácsonyi üzenet

Öregnek érezte magát, fáradtnak, és kiábrándultnak. Úgy érezte, sokat mért rá az élet, nem örült semminek, mert nem hitt semmiben. Hiába volt szépen, ragyogó fénybe felöltöztetve a város, úgy érezte, körülötte mindenki azt ünnepli, amiben ő hitt valamikor, amire az életét is feltette volna, és amiben leginkább csalódott. Csak az ilyen hiszékeny bolondok csalódnak, pedig gondolhatta volna, nincs semminek értelme. Az élet, vele a világ elmúlik, helyében nem marad semmi sem, nemhogy pont a szeretet, ami annyiszor megszületett, és annyiszor feszítették keresztre. Nem kell már neki semmi, csak a jó meleg kályha, és hogy a csöndjét ne zavarja meg a szomszéd kisgyerek idegesítő, önfeledt kacaja…
Érezte azért, ha nincs is semmi, jobb volt mégis valamiben hinni, de hát akkor mindig volt valami kapaszkodó Egy karácsonyi üdvözlet, egy-két jó szó. Mára már semmi nem maradt belőle, csak ez az átkozott hideg.  Kint ömlik a hó!. De ni csak, az erkélyre szállt egy hófehér galamb. Jaj, csak el ne repüljön! Hogy itt van, olyan jó, mintha a szoba is melegebb lenne, mintha a fények is szebbek lennének. Mi lehet ez? Karácsony estére üzenet, egy újabb kapaszkodó?
Csak el ne veszítsem!  Hófehér kismadár, legyél az én madaram, az egyetlen fogódzkodóm…
De a galamb elszállt hamar! Tett ki morzsát mégis, - madár eledelt, hátha megtörténik a csoda. Visszajön a hófehér madárka... és visszajött másnap, de elrepült újra. És ő megkereste, elővette a jó pár évvel ezelőtt vásárolt karácsonyfát. Igaz, nem élő, de legalább nem hullajtja a levelét. Illatot már úgysem érzett rég. A színes kis lámpákat meggyújtotta, hátha segít – a madárka észreveszi az útjelzőt. Izgatottan állt az ablaknál, lesett messzire. Ha kétszer visszajött, visszatérhet harmadszor. Az a jel, az a kapaszkodó, az a madár! ... és csodák csodájára jött! Jött harmadnap is, jött sokszor. A sok ablak közül, nem keresgélve, az ő ablakát célozva meg, mint ki hazatér, ahol várta mindig az öreg és az eleség.  De nem jött nagyon sokáig! Csak addig, míg csöpögtetett egy kis hitet. Amíg elhitette, hogy a csoda még hozzá is, a hitetlenhez is megérkezik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése