2014. október 15., szerda

Őszi fények, - illatok, - színek ...



Őszi fények, - illatok, - színek ...

Nem csak tavaszunk van. A nyárutó, az ősz varázsa is más.
A fenyők többféle zöld színének feketébe hajló árnyalatai, a lombok világosabb zöldje, a  Föld színpompája, szemeket gyönyörködtető gazdagsága. Olyan, mint egy festőművész alkotása. Sokféle, soha nem fakuló, tartós színekkel: a fehérestől a feketéig, az okkertől a rozsdáig, a sápadt színektől a vöröslő, aranyló vagy csokibarnáig.
Betakarításra kerül minden termés. A télre előkészített talaj sokszínű palettája tárul elénk, ahogy a Nap sugara játszadozik, vagy a lenyugvó napban színesedik.
A legeltető emberek egyre többször gyújtanak tüzet, hogy kicsit kellemesebbé tegyék a mezőn tartózkodásukat. A levegőben az ősz fanyar  illata terjeng. Színesedő rétek, koppanó, érett gyümölcsök, termések. Kékes erdők, őszi kikericsek a mezőkön, aranyló színű fák, avarral borított utak. Mélyen szálló alkonyi Nap, amelyben a föld és ég összefolyik, az égig érő hegytetők felett.
Hűvös a szél, a levegő. Égő csipkebokrok és fel-fellobbanó lángok. Tisztelve a tüzet, hallgatjuk a tűz ropogását, bámuljuk a magasra csapó lángokat, a szikrákat, az egymásra roskadó izzó fahasábokat. Hirtelen száll ránk a sötétség. Mindent átfog, átölel. Közelebb ülünk egymáshoz, halkan beszélgetve. Bámulva a lángba, a vöröslő tűzbe, a sötét végtelen világába. Komolyan elgondolkodva az elmúláson. A természet körforgásaként elérkezik a hűvös ősz, lassan átúszva egy másik világba.
Az esőcseppek átitatják az avarra hulló leveleket, de a kopár ágak sokszínűsége is örömet ad. Bársonyosak, húsosak, göcsörtösek, szárazak, vagy nedvességgel átitatottak.
Azután egy hajnalon megérkezik a dér, a fagy, zúzmara borítja a fákat. A kopár ágak szépsége kirajzolódik. Védő páncélt ölt a természet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése