2015. augusztus 22., szombat

Az örökkévaló idő ...



Az örökkévaló idő ...

Az irodalom és a zene az örökkévaló idő része. Az irodalom édes és savanyú is. Árnyak lebegnek a szemekben, hogy azután lángok lobbanjanak. Van aki szobájából írja meg a pillangók kecses táncát, de szemével igazán ezt még soha nem élte át.
Hogy lehet a természet szépségeiről mesélni, ha soha nem tapasztaltad meg, s ha nem érintett a napfény melengető sugara, hisz szobád mélyén árnyékban éled az életed;
ha nem láttad még nyári éjszakákon a végtelenbe szálló hullócsillagot;
ha nem érezted a szellő simogató érintését; ha nem hallgattad, nem érezted, hogy neked szól a madarak szerenádja – hogy minden kis trilla neked, érted szólal meg a hajnalokban, vagy estékben;
ha nem láttad, mikor a földből kihajtó kis növény pillanatról pillanatra feslik ki és szökken pompás kis virággá;
ha nem követted szemeddel a horizont alatt szálló madarak röptét és hallgattad beszélgetésüket – értő odafigyeléssel;
Lelkedet nem járja át a friss levegő, hogy nem szárnyalsz, ha lentről, mélyről nézed a végtelent.
Minden írás, minden gondolat, minden vers csak egy töredék, ha nem átélve írsz róla. Örömeidet burokban éled, tragédiáidat nehezen tudod kezelni. Nem! Így valóban nem írhatsz élethűen a természet csodáiról. Csak képzelődhetsz róla. A szeretetlen ember sem tud az igaz szeretetről, érzéssel közvetíteni és nem tud kincsekről lélekszegényen írni. Talán apróságok és másodrendű dolognak tartjuk, de életünket mindezek a dolgok szépítik meg és teszik igazán élhetővé és örömtelivé – ha mindezeket nem lelked ablakán át nézed és éled.
Szívünk mélyén titokban sok mindent remélhetünk életünk során, de az álmaink csakis a miénk és elvenni nem tudják tőlünk. Ránk erőltethetnek bármit, elmondhatják, tanácsot adhatnak, kioktathatnak – hogyan is éljünk, de az álmainkba nem tudnak belenyúlni. Ugyancsak abba sem, hogyan vegyük észre a csodákat a természet minden egyes pillanatában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése